نویدرضا مظفرجلالی مدیرعامل سرمایه گذاری فنی و مهندسی مشانیر در گفتوگو با بورس نیوز، بیان کرد: از اواخر سال ۹۸ بورس وارد شرایط خاصی شد که تا به حال اتفاق نیفتاده بود و در آن زمان شرایط دولت ایجاب میکرد که به بازار توجه خاصی شود، لذا بورس به عنوان ابزار تأمین مالی و جبران کسری بودجه مورد توجه قرار گرفت.
وی ادامه داد: در همین راستا مردم با اعتماد به دعوت دولت دوازدهم و برنامه هایی که برای بورس مطرح می کرد، سرمایه خود را وارد بازار کردند اما؛ بهدلیل عدم برنامه ریزی جامع از قبل، نبود زیرساختهای نرم افزاری و سخت افزارهای مربوطه وهمچنین عدم هماهنگی وزارتخانه های ذیربط و سازمان بورس رونق بازار دیری نپایید و از اواخر مرداد ۹۹ وضعیت بازار روز به روز بدتر شد.
مظفر جلالی در ادامه اضافه کرد: بررسیها نشان میدهد که حدود ۲۰۰ سال طول کشید تا ۴۰ درصد از مردم اروپا وارد بورس شوند؛ اما در ایران در کمتر از دو سال بیش از ۴۰ درصد مردم سهامدار بازار سرمایه شدند. امروز اعتماد مردم به بورس خدشه دار شده، لذا ضرورت دارد تا با اصلاح نظام اقتصادی در حوزه بورس، بانک و سایر مولفههای اقتصادی و نیز ریشه کن کردن فساد و رانت؛ مردم از منافع اقتصادی یکسان در سطح جامعه برخوردار شوند؛ و این مهم مشارکت و بسیج مردمی را در این برهه که با جنگ اقتصادی مواجه هستیم را میطلبد؛ لذا بنده معتقدم همانگونه که مردم در جنگ تحمیلی با حضور در صحنه، خوش درخشیدند، امروز هم لازم است که دولت با مشارکت مردم و نخبگان، از ظرفیت سرمایههای انسانی موجود استفاده نماید و از این شرایط به نحو مطلوب، عبور کنیم.
مدیرعامل “ومشان” اظهار کرد: فضای ابهام و تردید در بازار، سرمایه گذاری را از بستر اقتصاد دور کرده و نرخ گذاری دستوری و قیمتهای مصوب منجر به ترس تولید شده است؛ لذا سیاست کنترل قیمت ها باید تقویت طرف عرضه و نه سرکوب کردن قیمت ها اعمال شود. امیدواریم دولت سیزدهم با بهره گیری از تمام ظرفیتها نسبت به تدوین برنامه و سیاست گذاری مناسب در این خصوص اقدام جدی کند.
وی با اشاره به اهمیت تولید گفت: دولت به جای اینکه کسری بودجه خود را با افزایش نرخ خوراک و سوخت تأمین کند، باید تولید و ظرفیت از صنایع که خط مقدم جنگ اقتصادی بوده را بالا ببرد که در این صورت اشتغال نیز ایجاد میشود. همچنین وقتی به مدتی شورای عالی بورس به ریاست وزیر اقتصاد تشکیل نشده، نشان از تنزل اهمیت و اولویت بورس در سیاست گذاریها است. در نهایت میتوان گفت اقتصادی که بر پایه برنامه محوری نباشد و به روزمرگی بگذرد، قطعا به جایی نخواهد رسید.
مظفر جلالی ضمن تأکید بر اینکه اعتماد از بورس به دلیل قانونگذاریهای بی نتیجه از بین رفته، اذعان کرد: سوالات و ابهاماتی در بورس و بازار سرمایه ایجاد شده و در صورتی که به آنها پاسخ مناسبی داده شود، بورس به وضعیت متعادلی خواهد رسید. این سوالات عبارتند از:
- برنامه سازمان بورس در جهت اصلاح ساختار قوانین و مقررات چیست و چه زمانی تحقق مییابد؟
- شوک ارزی ناشی از تحقق احتمالی برجام، چگونه برنامه ریزی شده تا قدرت رقابت خارجی در عرصه صادرات و بازار داخلی حفظ شود؟
- برنامه دولت با ورود دلارهای نفتی ناشی از تحقق برجام برای واردات چیست؟
- برنامه دولت در خصوص مهار حجم نقدینگی و تورم برای حمایت از تولید چیست؟
- آیا گزارش خوب شرکتهای بورسی طی ۹ ماه اخیر، بر اساس ابهامات موجود میتواند در سال آتی تکرار و یا بیشتر شود؟
- آیا تسهیلات بانکی برای انجام طرحهای توسعهای و افزایش اشتغال به سمت تولید میرود؟
- برنامه دولت برای جذب پس اندازهای مردم و ایجاد اعتماد سازی دوباره در شرایط موجود چیست؟
عضو هیأت مدیره ” ومشان” در پایان خاطرنشان کرد: باید به شرایطی رسید که پیش بینی متغیرهای اقتصادی در آینده قابل محاسبه بوده و در این صورت میتوان با اعتماد کامل در بورس سرمایه گذاری کرد. همچنین تا زمانی که پاسخ روشنی برای این سوالات وجود نداشته باشد، سرمایه و منابع مالی از حضور مؤثر در حوزه اقتصاد امتناع خواهند کرد.